„Good Bye, Dracula!”, memoriile unui spion care l-a trădat pe Ceaușescu. CIA recomandă cartea (2025)

Good Bye, Dracula! Povesteaunui dezertor transilvănean”, este cartea care a atras atenția și aprecierileinclusiv celor de la CIA. Volumul, care deține informații despre spionajul dinRomânia, nu a fost niciodată tradusă în română. Autorul se numește TraianNicola, un fost ofițer al Departamentului pentru Informații Externe(DIE). El și-a descris în carte viața tumultoasă de la începuturile înRomânia sub dictatura lui Ceaușescu, formarea ca spion, până la viața în exil. Azi, este un pensionar carese bucură de nepoții lui în Statele Unite.

O copilărie în umbra regimului comunist

„Good Bye, Dracula!”, memoriile unui spion care l-a trădat pe Ceaușescu. CIA recomandă cartea (1)

Traian Nicula, spionul care l-a trădat pe Ceausescu

Născut în 1949, în Sibiu, Nicola a crescut într-o perioadătensionată pentru România, sub influența regimului comunist. În copilărie,Sibiul era un loc liniștit pentru el, în contrast cu traumele politice careurmau să-i marcheze viața. „Aveam 5 ani și mă distram jucându-mă cu prieteniimei, cățărându-mă în copaci… Trăiam pe Strada Moscova”, își amintește Nicoladespre perioada în care orașul transilvănean îi era singurul univers.

Drumul către DIE

Nicola a urmat Facultatea de Comerț Exterior la Bucureștiși s-a angajat la Chimimport, o companie ce masca activitățile DIE. Însă,curând, a fost recrutat pentru a deveni spion al regimului comunist.

După unstagiu la școala de spioni din Grădiștea și Brăiești, a primit numele de cod„Năstase”, ulterior schimbat în „Nicoară”, o practică comună printre ofițeriiDIE. Nicola își amintește cu umor această tranziție:

„Un coleg de clasă primisenumele de cod 'Tătaru', pentru că numele său real era 'Turcu'. După un timp, cutoții ne-am obișnuit cu numele de acoperire și am început să uităm numelenostru real”.

Formarea sa ca spion nu a fost lipsită de pericole. Încarte, Nicola descrie un episod în care toți studenții au fost expuși gazelortoxice într-un exercițiu care putea avea consecințe tragice.

„Câteva măștiaveau pierderi, iar studenții s-au înecat cu gazul toxic, dar au fost obligațisă rămână în clădire”, relatează el, subliniind asprimea antrenamentelor despionaj.

Dezertarea, viața în exil, cartea

Punctul de cotitură în viața lui Traian Nicola a venit în1979, când, fiind staționat în Islamabad ca ofițer DIE, a decis să fugă în SUAîmpreună cu familia sa.

A fost condamnat în lipsă la moarte pentru trădare,pedeapsă comutată ulterior la 20 de ani de închisoare. Nicola s-a stabilit înVirginia, unde a început o nouă viață, departe de regimul care îi modelasetinerețea.

În cartea sa, Nicola explică de ce a ales să-și scriememoriile:

„Primul motiv a fost acela de a arăta cum era viațaîn România comunistă chiar și pentru membrii elitei DIE, ai cărei ofițeri aveauprivilegii pe care majoritatea nu le aveau. Al doilea a fost impresia mea că'nostalgia pentru vremurile comuniste este în creștere”.

Prin intermediul acestei cărți, Nicola speră să ofere oimagine clară despre realitatea aspră a vieții în spatele Cortinei de Fier.

Despre guvernanții de după ’89 spune că erauagenți KGB și GRU

„După ce am defectat, am fost condamnat lamoarte în România și în următorii 10 ani m-am uitat mereu peste umăr. Dupărevoluția din 1989, toate condamnările la moarte ale ofițerilor DIE care aufugit în țări din vest au fost schimbate în închisoare la 20 de ani.

După revoluția din 1989 pozițiile de top dinguvern au fost preluate de vechii membri ai Partidului Comunist care aveaustudii la Moscova în anii 1950, mulți dintre ei fiind agenți KGB și GRU.

Astfel că nu am fost surprins să văd căsentințele acelea nu au fost abrogate”, spune el.

Se întreabă la finalul cărții dacă judecând cu mintea deacum ar fi fugit din nou în SUA.

„Da, aș fi făcut-o din nou. Dar poate într-unfel diferit. Dacă acum am fi iar în 1972, categoric nu aș mai fi intrat în DIE.Aș fi plecat de la Chimimport și aș fi urmat Conservatorul din București sau așfi studiat matematica. Apoi aș fi fost profesor de matematică sau violonistîntr-o orchestră. Aș fi cerut bani rudelor din Ohio și aș fi încercat să mergîn America (...) În America, în următorii 32 de ani am avut oportunitatea de aoferi copiilor mei copilăria pe care am visat-o eu”.

Mai multe pentru tine

Cum a murit balena-spion rus botezată Hvaldimir. Semnele „unui act criminal” au fost găsite pe corpul ei

Internațional

Ceaușescu, de gardă la catafalcul lui Tudor Arghezi. „N-a mai mers așa umil în urma unui scriitor”.VIDEO

Fapt divers

Cum va funcționa terapia anti-cancer cu Lutețiu 177 - pregătit la Centrala Nucleară Cernavodă: „Poate fi efectuată și mâine”

„Good Bye, Dracula!”, niciodată publicată înlimba română

Cartea sa nu a fost niciodată publicată în limba română,dar a fost recomandată de CIA în „Intelligence Officer’s Bookshelf” în 2013.

„Good-bye Dracula! este o poveste emoționantăși o amintire impresionantă a ceea ce a fost viața pentru oricine căutalibertatea într-o națiune din blocul sovietic în timpul Războiului Rece”, seprecizează în recenzia CIA, subliniind unicitatea acestui volum în limbaengleză.

Astăzi, Traian Nicola este pensionar în SUA, dar amintirilesale despre viața de spion în România comunistă continuă să ofere o perspectivăfascinantă asupra unei perioade întunecate din istoria Europei de Est.

„Good Bye, Dracula!”, memoriile unui spion care l-a trădat pe Ceaușescu. CIA recomandă cartea (2025)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 5775

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.